perjantai 14. lokakuuta 2011

Olemme epäonnistuneet.

Harto Pönkä kertoo blogissaan Lehmätkin lentäis, miten me emme ole onnistuneet pääsemään vuonna 2005 OPH:n TVT-kehittämissuunnitelmassa asetettuhin tavoitteisiin. Harto kertoo, että olemme edelleen vuoden 2004 opetussuunnitelman perusteiden tasolla, jossa annetaan opiskelijoille mahdollisuuksien mukaan tilaisuus käyttää sähköpostia ja internettiä. Aikaa on kohta kulunut kymmenen vuotta ja emme ole päässeet juurikaan eteenpäin asetetuissa tavoitteissa. 10/2010 julkaistussa Kansallinen tieto- ja viestintätekniikan opetuskäytön suunnitelmassa mainitaan mm. "Hyödynnetään tieto- ja viestintätekniikan tarjoamia yhteisöllistä toimintaa tukevia välineitä ja sovelluksia tiedon jakamisessa ja yhdistämisessä."


Tämän johdosta Harto miettii samaisen blogin kommentissa sitä, mitkä ovat ajanmukaiset tavat toimia verkossa. Hän nostaa esiin tärkeän asian, että "jos aloitat tieto- ja viestintäteknologian opetuskäytön vasta nyt, niin aloita se sentään tämän päivän välineillä. On ns. resurssien tuhlausta aloittaa vanhoilla välineillä, kun samalla ja pienemmällä vaivalla voi aloittaa ajanmukaisilla välineillä ja opetustavoilla." ja että "Moodle on menneen maailman ohjelma, jota kenenkään ei kannattaisi enää alkaa opettelemaan"

Anne Rongas ottaa omassa blogissaan Open blogi vuorostaan kantaa siihen miksi me olemme edelleen vuoden 2004 opintosuunnitelman perusteiden tasolla. Anne nosti esille mm. asiat "Kyse on miltei aina siitä, että meidän pitäisi tunnustaa tosiasiat ja sopeutua yhteisvoimin siihen, missä nyt olemme ja minne matkamme kulkee."  Olemme niin haluttomia muuttamaan vanhaa toimintakulttuuria toiseksi vaikka vanha ei enää toimisikaan toivotulla tavalla. Anne kirjoittaa myös: "Teknologian kestävä käyttö pitäisi liittää kouluissa muihin aktiivisen ja vastuullisen kansalaisuuden taitoihin. Tiedän, että tehtävä on hankala ja nykyisin kaikkea arvopohjaista ja eettistä varotaan, ettei loukata ketään. Varoessamme menetämme intomme, ilomme, ideamme, innovoimamme."

Sekä Annen, että Harton blogin postaukset ovat erinomaisia. Suosittelen luettavaksi.

1 kommentti:

  1. Jep! Vastikään olivat uudet opefi* -tasot kierrossa meilläkin. Kommentoin kierrättäjälle, että vaatimukset eivät täysin mahdottomia ole, kovia kylläkin. Edellisellä kerralla asetettuihin tavoitteisiin emme meillä päässeet. Pitäisi päästä sille vanhalle opefi-1 tasolle ...

    VastaaPoista